به طورکلی میلگردی که آج نداشته باشد را میلگرد ساده مینامند. این محصول در پروژههای ساختمانی به طور گستردهای مورداستفاده قرار میگیرد. همانطور که میدانید میلگردهای موجود در بازار در دو دسته آجدار و ساده (plain bar) قرار میگیرند که از لحاظ خصوصیات با یکدیگر متفاوت هستند. میلگردهای آجدار به سه صورت آج مارپیچی، جناغی و مرکب در بازار عرضه میشوند. همچنین به طور کلی میلگردها به دو دسته شاخهای و کلاف تقسیم شدهاند. در ادامه سعی داریم شما را با خصوصیات میلگردهای ساده و موارد استفاده از آن در صنعت بیشتر آشنا کنیم.
معرفی میلگرد ساده
به طور کلی کاربرد این محصول در بتن برای جبران مقاومت کششی پایین بتن است. قطری که در برگ شناسایی میلگردهای ساده ذکر شده قطر اسمی آن است. این مقطع فولادی دارای برگ شناسنامه بوده که در آن آنالیز محصول آورده شده است. از موارد مصرف این نوع میلگرد نیز میتوان در صنعت و ساختمانسازی نام برد. همچنین برای جوشکاری میلگرد بدون آج لازم است محصول براساس استاندارد ملی ایران ISIRI 3131 پیش گرم شود.
میلگرد ساده صنعتی
این محصول با استفاده از فولاد st37 تولید شده. و در سایز و قطرهای متفاوتی به بازار عرضه میشود. استاندارد تولید صنعتی در کشورهای مختلف با یکدیگر تفاوت دارد. بنابراین لازم است در هنگام تهیه این محصول به استاندارد مورداستفاده و نحوه تولید آن دقت کنید. این کالا صنعتی عموما از سایز 6 تا 20 میلیمتری و با کیفیت بالایی در بازار داخلی ایران عرضه میشود.
این محصول همانطور که از نامش پیداست در صنایع بزرگی همچون خودروسازی، راهسازی و آهنگری مورداستفاده قرار میگیرد. برای تولید این محصول بیلتها تحت دمای بالا قرار گرفته و سپس وارد مرحله نورد میشوند. کیفیت و خرید میلگرد ساده در بازار در برندهای مختلف براساس نوع استاندارد و روش تولید متفاوت است.
میلگرد ساده نوردی
یکی از محصولات پرطرفدار در بازار فولاد بوده که به دلیل روش تولید از کیفیت بالایی برخوردار است. برای تولید این محصول به روش نورد گرم در مرحله اول شمشهای فولادی حرارت داده میشود. پس از رسیدن به دمای 1100 درجه سانتیگراد این مواد اولیه به مرحله نورد فرستاده میشوند.
تولید میلگرد ساده به روش نورد سرد در میان تولیدکنندگام رایجتر است. در این روش پس از انجام نورد گرم، محصول خنککاری شده و مقاومت میل گرد افزایش مییابد. میلگردهای ساده تولید شده توسط نورد سرد نسبت به محصولات نورد گرم از مقاومت بالاتری برخوردار هستند. این محصولات گزینه بسیار مناسبی برای استفاده در مناطق زلزلهخیز محسوب میشوند.


کاربرد میلگرد ساده
این محصول به عنوان میل گرد دورپیچ در اعضای سازهای بتن آرمه یا ساختمانهای بتن آرمه مورداستفاده قرار میگیرد. در برخی موارد نیز مشاهده میشود که از این نوع محصول به عنوان میل گرد حرارتی در ساختمان استفاده میشود که یک اشتباه رایج در ساختمانسازی است. همچنین از دیگر مصارف این محصول میتوان به شفتهای صنعتی و نما اشاره کرد در حالی که موارد مصرف میلگرد آجدار در موارد ساختمانی و سازههای بتنی است. در ادامه به بررسی مهمترین کاربردهای میلگرد ساده در ساختمانسازی و صنعت اشاره خواهیم کرد.
در ساختمان: درحقیقت این محصول بیشتر کاربرد صنعتی داشته و به ندرت در ساختمان استفاده میشود. از این کالا برای ساخت خاموت استفاده شده و محصولات با کیفیت بالا در صنایع بزرگ مورداستفاده قرار میگیرند. تنها کاربرد آن در ساختمان جهت استفاده به عنوان دورپیچ در اجزای سازهای بتن آرمه بوده و هرگونه استفاده دیگر پیگرد قانونی خواهد داشت.
در صنعت: بیشترین کاربرد فروش میلگرد ساده در صنعت برای ساخت خاموت، پیچ و مهره و میخ است. یکی از مهمترین خصوصیات این محصول قابلیت برشکاری و خمکاری مناسب این محصول بوده که آن را برای استفاده در آهنگری و جوشکاری مناسب ساخته است.
کاربرد میلگرد ساده در بتن
از این کالا در بتن به شکل زیر استفاده می شود.
- ادکا: لنگر های منفی تکیه گاه های ادکا استفاده می شود.
- خرک: میلگرد به دو صورت متوالی در فاصله های مشخص در کف و فونداسیون بتن قرار می گیرد.
- خاموت: جهت جلوگیری از ایجاد ترک و بیرون زدگی آرماتور و ایجاد قدرت تحمل نیروبرشی مورد استفاده قرار می گیرد.
- سنجاقی: برای مقاومت برشی خاموت ها و وصل کردن میلگرد ها ی طولی و خاموت مورد استفاده قرار می گیرد.
- میلگرد راستا: مقاومت کششی بتن را افزایش می دهد.
- رکابی: میلگرد های عمودی و طولی را در بتن ریزی، در یک راستا نگه می دارد.
کاربرد میلگرد ساده در جوشکاری و خم کاری
این نوع از میل گرد به علت کمکربن بودن، بهراحتی جوش داده میشود. و خاصیت خمکاری خوبی دارد، بدون اینکه بشکند یا ترک بخورد. به همین دلیل در پروژههایی که نیاز به شکلدهی دقیق دارند، پرکاربرد است.
کاربرد این محصول در صنایع خودروسازی و ماشین آلات
در قطعات خاصی از ماشینآلات یا خودروها که نیاز به فولاد نرم با فرمدهی بالا دارند، میلگرد ساده استفاده میشود.
تفاوت قیمت میلگرد ساده با میلگرد آجدار
قیمت میلگرد ساده با میلگرد آج دار به عوامل مختلفی بستگی دارد در زیر به بررسی برخی از آن ها می پردازیم
1. تفاوت در ساختار و کاربرد
میلگرد ساده (A1) سطحی صاف و بدون آج دارد و در کارهای صنعتی، ساخت قطعات فلزی، خمکاری و جوشکاری استفاده میشود. در مقایسه با میلگ رد ساده ، میلگ رد آجدار (A2، A3، A4) دارای آجهایی روی سطح خود است که برای افزایش چسبندگی به بتن در سازههای ساختمانی استفاده میشود. به همین دلیل، تقاضای میل گرد آجدار در پروژههای عمرانی بیشتر است.
2. فرآیند تولید متفاوت
آجدار نسبت به میل گرد ساده، مراحل بیشتری در نورد و آجزنی طی میکند. این مراحل اضافی باعث افزایش هزینه تولید میشوند. بنابراین، قیمت میلگرد ساده در شرایط یکسان از میلگرد آجدار پایین تر است.
3. تقاضا در بازار
میل گرد آجدار به دلیل کاربرد گسترده در سازههای بتنی، از تقاضای بیشتری برخوردار است. این افزایش تقاضا، بهویژه در فصلهای اوج ساختوساز، معمولاً منجر به افزایش قیمت آن نسبت به میلگرد ساده میشود.
4. تفاوت در استانداردها و کنترل کیفی
میلگردهای آجدار معمولاً بر اساس استانداردهای دقیقتری تولید میشوند تا مشخصات مکانیکی آنها (مقاومت کششی، تنش تسلیم و…) برای استفاده در سازهها تأیید شود. این کنترل کیفی دقیقتر نیز در قیمت نهایی اثرگذار است.
